You are here: HomeMatch ΑnalysisEuropean LeaguesΑνάλυση αγώνα: Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ανάλυση αγώνα: Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ανάλυση αγώνα: Chelsea – Manchester United

Η United είχε την κατοχή αλλά η Chelsea αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική μπροστά στο τέρμα

Του Αθανασίου Τερζή

Η Manchester United ταξίδεψε στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει την πρώτη στην βαθμολογία Chelsea. Οι φιλοξενούμενοι παρά το γεγονός ότι έπαιξαν ποδόσφαιρο κατοχής και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες, ηττήθηκαν από την ομάδα του Mourinho, που αμύνθηκε πολύ αποτελεσματικά εντός περιοχής και ήταν πολύ αποτελεσματική μπροστά στην αντίπαλη εστία αξιοποιώντας μια από τις λιγοστές ευκαιρίες της. 

FORMATIONS

 

 

1ο Ημίχρονο: Η United κυριάρχησε αλλά η Chelsea σκόραρε   

Chelsea: Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Matic ήταν πάνω στον Rooney που αγωνίστηκε ως δεξιός επιθετικός μέσος και ο Zouma στον Fellaini. Ο Mourinho επέλεξε τον Γάλλο για το μαρκάρισμα του Zouma καθώς τα σωματικά του χαρακτηριστικά ταίριαζαν με αυτά του Βέλγου. Του έδωσε λοιπόν έναν αμυντικό ρόλο (όχι όπως αυτόν που είχε ο Toure στον αγώνα της United με την City) χωρίς να χρειάζεται να προωθείται ιδιαίτερα και να βοηθά στην φάση της επίθεσης. Fabregas ήταν τοποθετημένος πίσω από τον Drogba, ενώ ο Oscar στα δεξιά και ο Hazard στα αριστερά. Ο Mourinho μελετώντας τον αγώνα της United με την City θα έπρεπε να προετοιμάσει την ομάδα του να αντιμετωπίσει δύο βασικά προβλήματα. Το παιχνίδι κατοχής της United και την εξουδετέρωση του Fellaini στον αέρα. Παρά το γεγονός ότι η Chelsea ξεκίνησε με πίεση ψηλά, στην συνέχεια περίμενε στο μεσαίο 1/3 του γηπέδου. Ο Mourinho έδωσε χρόνο με την μπάλα στους κ. αμυντικούς Smalling και McNair, κυρίως στον πρώτο, και επικεντρώθηκε στο μαρκάρισμα των μέσων της United. Ωστόσο ο Fabregas ήταν τοποθετημένος πίσω από τον Drogba αλλά σε αρκετά προωθημένη θέση και συνήθως μπροστά από τον Herrera. Η τοποθέτηση αυτή του επέτρεπε να εκμεταλλευτεί πιθανή αντεπίθεση της ομάδας του αλλά δεν μπορούσε να έχει πολύ αποτελεσματικό μαρκάρισμα απέναντι στον Ισπανό μέσο της United. Όταν δε επιχειρούσε να ασκήσει πίεση σε κάποιον από τους κ. αμυντικούς, ο Fabregas φρόντιζε να έχει πρώτα ελέγξει την τοποθέτηση του Herrera ώστε να εμποδίσει την πιθανή πάσα προς αυτόν. 

CHELSEA PUTTING HERRERA IN THE SHADOW ELLHNIKO

Σκοπός των γηπεδούχων ήταν να εμποδίσουν την United να δημιουργήσει και να εκμεταλλευτεί την αριθμητική υπεροχή στην μεσαία γραμμή, κάτι δηλαδή που κατάφερε να κάνει εναντίον της City Ο Zouma ήταν χαμηλά και κοντά στον Fellaini, αλλά αυτή η τοποθέτηση δημιουργούσε χώρο στην μεσαία γραμμή και αριστερά όπως επιτίθονταν η United. Ο Matic μάρκαρε τον Rooney στενά και τον ακολουθούσε ακόμη και στις περιπτώσεις που ο τελευταίος κατέβαινε χαμηλά για να υποδεχτεί, και η Chelsea έδειχνε ισορροπημένη. Αλλά όταν ο Fabregas ανέβαινε ψηλά και μακριά από τον χώρο ευθύνης του (για να ασκήσει πίεση στον κ. αμυντικό), ο Herrera έμενε χωρίς μαρκάρισμα. Στις περιπτώσεις αυτές κατά το πρώτο ημίχρονο ο Oscar συνέκλινε προς τον άξονα ώστε να αναλάβει το μαρκάρισμα του ελεύθερου παίκτη που βρίσκονταν στην αδύνατη πλευρά, είτε αυτός ήταν ο Herrera είτε ο Rooney.

CHELSEA TRYING TO MARK ALL MIDFIELDERS ELLHNIKO

CHELSEA TRYING TO MARK ALL MIDFIELDERS ELLHNIKO 2

Ωστόσο αυτή η μετατόπιση γίνονταν ετεροχρονισμένα και η United έβρισκε την ευκαιρία να μεταφέρει την μπάλα στην αριστερή της πλευρά και να εκμεταλλευτεί το 2 ν 1 (Shaw και Young εναντίον Ivanovic) καθώς ο Oscar έμενε μακριά από τον Shaw. Το άλλο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Chelsea ήταν ο πολύς χρόνος με την μπάλα που είχαν οι κεντρικοί αμυντικοί, οι οποίοι προωθούνταν συχνά. Όταν ο McNair προωθούνταν από τα αριστερά που ήταν και η πιο συχνή περίπτωση, ο Oscar άφηνε τον Shaw και κινούνταν μαζί με τον Fabregas να περιορίσουν τον κάτοχο. Ωστόσο το ποσοστό στην ακρίβεια των μεταβιβάσεων των αμυντικών της United ήταν υψηλό και προβλημάτισε την Chelsea καθώς η ομάδα του Van Gaal κατάφερνε να μεταφέρει την μπάλα στον ελεύθερο Shaw και η Chelsea έπρεπε να αμυνθεί κοντά και μέσα στην περιοχή της. 

CHELSEA TRYING TO CLOSE DOWN THE CENTRAL DEFENDERS ELLHNIKO

CHELSEA TRYING TO CLOSE DOWN THE CENTRAL DEFENDERS 2 ELLHNIKO

 

Όσον αφορά την επιθετική λειτουργία, η Chelsea λόγω της πίεσης από την United δεν μπορούσε να αναπτυχθεί από την άμυνα με κοντινές μεταβιβάσεις. Έτσι περιορίστηκε σε μακρινές μπαλιές προς τον Drogba που συνήθιζε να τοποθετείται στην δυνατή πλευρά ενώ οι Hazard και Oscar επιδίωκαν να υποδεχτούν την κεφαλιά πάσα (2η μπαλιά). Με αυτά τα δεδομένα η Chelsea δεν μπορούσε παρά να χτυπήσει στην κόντρα εκμεταλλευόμενη την προωθημένη τοποθέτηση του Fabregas αλλά και αυτή του Hazard που πολλές φορές έπαιρνε μια θέση ισορροπίας μεταξύ Smalling και Valencia.

 

Manchester United: Η United έπρεπε να αντιμετωπίσει την Chelsea χωρίς τον Carrick, έναν παίκτη που πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα. Ο Van Gaal ξεκίνησε με ένα επιθετικογενές 4-3-3. Τοποθέτησε τον Herrera σε θέση αμυντικού μέσου και καθώς επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον Falcao ως φορ, ο Rooney μετατοπίστηκε σε θέση δεξιού επιθετικού μέσου. Ο Fellaini ήταν ο επιθετικός μέσος της αριστερής πλευράς. Κατά την φάση της άμυνας η United προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο και να εμποδίσει την Chelsea να αναπτυχθεί από την άμυνα, ασκώντας πίεση ψηλά. Οι μέσοι ήταν προσανατολισμένοι στο στενό μαρκάρισμα των αντιπάλων τους στον χώρο ευθύνης τους, και όταν ο Matic ή ο Zouma κινούνταν σε θέσεις για να υποδεχτούν, οι Rooney και Fellaini αντίστοιχα τους μάρκαραν στενά. 

MANU PUTTING PRESSURE ON THE DEFENSIVE MIDFIELDERS ELLHNIKO

 

 

Στις περιπτώσεις που ο Fellaini ανέβαινε ψηλά για να ασκήσει πίεση στον Cahill, έπρεπε να έχει παρατηρήσει πρώτα την τοποθέτηση του Zouma ώστε να τον βάλει στην σκιά του, εμποδίζοντας έτσι την άμεση πάσα προς αυτόν. Επιπλέον ο Herrera μετατοπίζονταν κοντά ώστε να είναι έτοιμος να αναλάβει το μαρκάρισμα του Γάλλου μέσου της Chelsea

MANU PUTTING PRESSURE ON THE CENTRAL DEFENDER ELLHNIKO

 

Όταν ο Fabregas κατέβαινε χαμηλά στην ίδια ευθεία με τους Matic και Zouma ώστε να δημιουργήσει αριθμητική υπεροχή, οι επιθετικοί μέσοι της United, με την βοήθεια και του Falcao, μάρκαραν τους πιθανούς αποδέκτες αφήνοντας τον μέσο της αδύνατης πλευράς αμαρκάριστο.

MANU PUTTING PRESSURE ON THE POTENTIAL RECEIVERS ELLHNIKO

 

Οι μετατοπίσεις των παικτών της United ήταν καλά συγχρονισμένες και εμπόδισαν την Chelsea να αναπτυχθεί. Κατά την φάση της επίθεσης η ομάδα του Van Gaal επιδίωξε να κάνει παιχνίδι κατοχής ξεκινώντας την ανάπτυξη από την άμυνα. Ο McNair κυρίως και ο Smalling εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο που είχαν με την μπάλα και προωθήθηκαν. Στην συνέχεια προσπάθησαν να χαλάσουν την ισορροπία της Chelsea και να μεταφέρουν την μπάλα στον ελεύθερο παίκτη Herrera ή να δημιουργήσουν αριθμητική υπεροχή στα αριστερά με τις προωθήσεις του Shaw. Η United ήταν αποτελεσματική σε αυτό το κομμάτι και οι παίκτες της έφτασαν πολλές φορές κοντά στην αντίπαλη περιοχή και σε θέση για να σεντράρουν ή να σουτάρουν. Επιπλέον εκμεταλλεύτηκαν την θέση ισορροπίας του Hazard και μετέφεραν την μπάλα στον Valencia μέσω ενδιάμεσου παίκτη Herrera. Καθώς ο μπακ της United προωθήθηκε η Chelsea αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει για να αποκτήσει σχήμα και ισορροπία, ενώ η United κέρδιζε μέτρα στο γήπεδο.

MANU MOVING THE BALL TO VALENCIA ELLHNIKO

 

 

Στο ίδιο διάστημα η Chelsea δεν μπορούσε να βγει στην αντεπίθεση καθώς τα λάθη της United στις μεταβιβάσεις ήταν πολύ περιορισμένα. Ωστόσο κατάφερε να σκοράρει στην πρώτη αξιόλογη ευκαιρία σε φάση θετικής μετάβασης όταν ο Hazard εκμεταλλεύτηκε το κενό μεταξύ Valencia και Smalling και υποδέχτηκε την πάσα από τον Oscar που κινήθηκε σε θέση φορ. Στην συνέχεια η Chelsea περίμενε ακόμη χαμηλότερα και αμύνθηκε οργανωμένα.

 

2ο Ημίχρονο: Η Chelsea αμύνθηκε χαμηλά και αποτελεσματικά στις σέντρες στην περιοχή ενώ η United παρά τα υψηλά ποσοστά κατοχής δεν κατάφερε να σκοράρει  

Το 2ο ημίχρονο ξεκίνησε με την Chelsea να αμύνεται ακόμη χαμηλότερα. Ο Mourinho έδωσε εντολές στον Fabregas να πάρει μια πιο χαμηλή θέση μεταξύ του Herrera και της εστίας της ομάδας του, ώστε η Chelsea να διατηρεί την ισορροπία της και ο Ισπανός μέσος της United να είναι διαρκώς με μαρκάρισμα. Επιπλέον ο Drogba έμενε κοντά στους μέσους για να δίνει βοήθειες στον Fabregas

 

CHELSEA GOALSIDE POSITION ELLHNIKO

Ωστόσο οι κεντρικοί αμυντικοί συνέχιζαν να έχουν χρόνο με την μπάλα. Αυτό επέτρεπε στην United να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο ενώ η Chelsea αναγκάζονταν να αμυνθεί πλέον στο αμυντικό 1/3. Οι παίκτες του Van Gaal συνέχιζαν να επιτίθενται αποτελεσματικά από τα αριστερά, καθώς ο Shaw εκμεταλλεύονταν την κακή αμυντική συμπεριφορά του Oscar και δημιουργούσαν προϋποθέσεις και κάποιες ευκαιρίες. Από την άλλη το ζητούμενο για την Chelsea ήταν η αποτελεσματική αμυντική προσπάθεια μέσα στην περιοχή. Αυτό σήμαινε αποτελεσματικό μαρκάρισμα του Fellaini και του Falcao. Έτσι όταν η United επιτίθονταν στα αριστερά και ο Fellaini εισέρχονταν στην περιοχή, το μαρκάρισμα του το αναλάμβανε είτε ο Cahill είτε ο Terry. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο Βέλγος κινούνταν στην αδύνατη πλευρά κοντά στον Azpilicueta, ο Terry (εκτός από μια περίπτωση), ήταν κοντά του.

CHELSEA DEFENDING WITHIN THE BOX ELLHNIKO

 

Ο Mourinho άλλαξε τον Oscar με τον Ramirez για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα αριστερά και καθώς ο χρόνος κυλούσε ο Van Gaal έδωσε εντολή στον Fellaini να παίξει ακόμη ψηλότερα πίσω από τον Zouma και σε κάποιες περιπτώσεις στα δεξιά. Όταν ο Fellaini ήταν πίσω από τον Zouma, το μαρκάρισμα του το αναλάμβανε ο Cahill και σε κάποιες περιπτώσεις ο Terry. Επιπλέον ο Matic κατέβαινε σε θέση κ. αμυντικού για να δημιουργήσει αριθμητική υπεροχή. Όταν ο Fellaini ήταν στα δεξιά, ο Matic κατέβαινε πολύ χαμηλά και αναλάμβανε το μαρκάρισμά του.

CHELSEA DEALING WITH FELLAINIS POSITION ON THE STRONG SIDE ELLHNIKO

CHELSEA DEALING WITH FELLAINIS POSITION ON THE WEAK SIDE ELLHNIKO

 

 

Η τοποθέτηση του Fellaini στην δεξιά πλευρά κάποια στιγμή δημιούργησε αναστάτωση στην άμυνα της Chelsea καθώς η προσοχή των αμυντικών της Chelsea ήταν επικεντρωμένη σε αυτόν και ο Falcao έμεινε χωρίς μαρκάρισμα. Ωστόσο το δοκάρι στέρησε από την United την ισοφάριση. Επιπλέον η χαμηλή θέση του Matic δημιούργησε χώρο στην μεσαία γραμμή και καθώς ο Fabregas κινήθηκε για να καλύψει το κενό η United κέρδισε επιπλέον μέτρα. Η Chelsea αμύνθηκε αποτελεσματικά μέσα στην περιοχή μέχρι το τελευταίο σφύριγμα και κατάφερε να επικρατήσει της United που ήταν αήττητη για έξι αγώνες.

 

Συμπέρασμα: Η Chelsea μετά την νίκη επί της United θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η πρωταθλήτρια. Ωστόσο το γεγονός ότι η United κατάφερε να περιορίσει σε παθητικό ρόλο την Chelsea μέσα στο Λονδίνο και να είναι αρκετά δημιουργική απέναντι σε μια πολύ οργανωμένη και πειθαρχημένη ομάδα κατά την φάση της άμυνας, σημαίνει ότι ο Van Gaal έχει ήδη περάσει την φιλοσοφία του στους παίκτες. Τα καλύτερα για την United έρχονται.

 

 

 

 

 

Last Updated on Tuesday, 21 April 2015 01:57

3D-logofacebook-logo1youtube-icon TwitterButton

Buy our Soccer Books!

Tactics Manager Software

    

Soccer Coaching Software to Create your own Professional Looking Training Drills, Tactics, Formations and Sessions

Free business joomla templates