You are here: HomeMatch ΑnalysisGreek leagueΑνάλυση Αγώνα : ΑΕΚ - Ολυμπιακός (Κύπελλο)

Ανάλυση Αγώνα : ΑΕΚ - Ολυμπιακός (Κύπελλο)

MatchAnalysis: ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Αποτελεσματικό αμυντικό πλάνο, αλλά η ολιγωρία στις μεταβιβάσεις στην αδύνατη πλευρά εντός της περιοχής, έκρινε το αποτέλεσμα

Του Αθανασίου Τερζή

Ο Αθανάσιος Τερζής γεννήθηκε στην Δράμα. Είναι κάτοχος ποδοσφαιρικού πτυχίου UEFABκαθώς επίσης και πτυχίου καθηγητή φυσικής αγωγής με ειδικότητα ποδοσφαίρου. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα (masterofscience)  προπονητικής. Έχει γράψει έξι βιβλία σχετικά με την προπονητική του ποδοσφαίρου, από τα οποία τα τέσσερα έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από μία γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, γερμανικά, ιαπωνικά, κορεάτικα). Το βιβλίο του ‘FCBarcelona 151 ασκήσεις για 34 τακτικές καταστάσεις’ έχει βραβευτεί από την Ιταλική ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με το βραβείο ‘AntonioGhirelli’ ως καλύτερο βιβλίο προπονητικής για το 2014. Η επιλογή του βιβλίου έγινεαπό τονArrigoSacchi.

Τα ντέρμπυ του κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό ανέδειξε νικητές τους φιλοξενούμενους. Μετά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα λογικό ήταν η έμφαση από πλευράς Δέλλα να δοθεί στην αμυντική λειτουργία, ενώ από πλευράς Περέιρα στην επιθετική, καθώς οι ερυθρόλευκοι έπρεπε πάση θυσία να σκοράρουν για να έχουν ελπίδες πρόκρισης.

aek - olympiakos 1

 

1ο ημίχρονο: Αποτελεσματικό αμυντικό πλάνο από την ΑΕΚ

ΑΕΚ:Οι κιτρινόμαυροι παρατάχθηκαν σε σχηματισμό 4-4-2 και τον Μάνταλο να έχει τον ρόλο του δεύτερου επιθετικού, παρά αυτόν του επιθετικού μέσου. Η κίνηση αυτή του Δέλλα είχε ως στόχο να ασκήσει πίεση στους δύο κεντρικούς αμυντικούς του Ολυμπιακού και να μην τους αφήσει να έχουν χρόνο με την μπάλα στα πόδια. Έτσι ο Μποτίακυρίως αλλά και ο Σιόβας εξαναγκάστηκαν σε μεταβιβάσεις υπό πίεση, οι περισσότερες των οποίων ήταν μακρινές προς τον Χάρα και αποτέλεσαν εύκολη λεία για τους Λαμπρόπουλο και Τζανετόπουλο που υπερτερούσαν σε ύψος και δύναμη του αντιπάλου τους.Η πίεση όμως των επιθετικών γίνονταν σε συνεργασία με τους μέσους Ανάκογλου και Γιόχανσον οι οποίοι ακολουθούσαν από κοντά τους Μανιάτη και Μιλιβόγιεβιτςόταν οι τελευταίοι μετατοπίζονταν προς πιθανούς διαδρόμους μεταβίβασης στον χώρο πίσω από τους επιθετικούς της ΑΕΚ. Με τον τρόπο αυτό ο Δέλλας απέτρεψε τις προσπάθειες για ορθολογική ανάπτυξη και απέκοψετην τροφοδοσία προς τον Ντομίνγκεςο οποίος αναγκάστηκε να κατεβαίνει χαμηλά για να υποδεχτεί, όχι όμως μέσα από συντονισμένες κινήσεις και επομένως χωρίς επιτυχία (αν εξαιρέσουμε τα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου). 

aek - olympiakos 2

 

Όσον αφορά την επιθετική λειτουργία των γηπεδούχων, θα περίμενε κανείς από τον Δέλλα να μην ρισκάρει ιδιαίτερα. Η ΑΕΚ όμως προσπάθησε να αναπτυχθεί ορθολογικά, διατηρώντας την κατοχή αλλά και την ισορροπία της στα μετόπισθεν.Η ανάπτυξη ξεκινούσε από την άμυνα και η μπάλα μεταφέρονταν με κοντινές μεταβιβάσεις μπροστά καθώς δεν υπήρχε και τόσο έντονη προσπάθεια για άσκηση πίεσης από πλευράς ερυθρολεύκων. Με τον τρόπο αυτό οι κιτρινόμαυροι όχι μόνο επιχείρησαν να επιτεθούν αλλά απέτρεψαν επίσης τον έλεγχο του ρυθμού από τον Ολυμπιακό (καθώς η κατοχή ήταν μοιρασμένη). Κύρια επιδίωξη ήταν (μέσα από την εφαρμογή του πρέσινγκ) η ανάκτηση της μπάλας ψηλάκαι η γρήγορη επίθεση (όπως επιχειρήθηκε και στο πρώτο παιχνίδι) κάτι όμως που δεν απέδωσε εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αμυντικοί του Ολυμπιακού δεν ρίσκαραν κοντινές μεταβιβάσεις. Εμφανής ήταν και η προσπάθεια να μεταφερθεί η μπάλα στην πλάτη της αμυντικής γραμμής των ερυθρόλευκων που έπαιζε αρκετά ψηλά, μέσα από κινήσεις κυρίως του Αραβίδη. Τέλος σημαντικό κομμάτι στην επιθετική λειτουργία ήταν και οι διαγώνιες μεταβιβάσεις κυρίως του Γιόχανσον στην αδύνατη πλευρά που δημιούργησαν και την καλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου με τον Αραβίδη.

Ολυμπιακός:Οι φιλοξενούμενοι από την πλευρά τους παρατάχθηκαν σε σχηματισμό 4-2-3-1 με τον Ντομίνγκες σε θέση επιθετικού μέσου. Η εντολή του Περέιρα ήταν εφαρμογή πίεσης ψηλά ώστε η ομάδα να πάρει τον έλεγχο του αγώνα. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή ήταν τις περισσότερες φορές ασυντόνιστη, ενώ όσο περνούσε η ώρα γίνονταν ολοένα και με λιγότερη ένταση. Υπήρχαν μάλιστα διαστήματα που ο Ολυμπιακός είχε παθητικό ρόλο στο παιχνίδι. Αυτό που ήταν εμφανέςήταν η αδυναμία των ερυθρόλευκων να βρουν λύση στην πίεση της ΑΕΚ. Η μόνη αντίδρασηήταν το κατέβασμα χαμηλά του Μιλιβόγιεβιτς για δημιουργία αριθμητικής υπεροχής 3 ν 2 στα μετόπισθεν ώστε να ξεκινήσει ορθολογικά η επίθεση με κοντινή μεταβίβαση από τον Ρομπέρτο, ενώ και ο Ντομίνγκες οπισθοχωρούσε σε θέση αμυντικού μέσου να υποδεχτεί την πρώτη προωθημένη πάσα. Ο Μάνταλος και ο Αραβίδης με συγχρονισμένη πίεση κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση αυτή και να εκμηδενίσουν το αριθμητικό μειονέκτημα καλύπτοντας πολλά μέτρα σε πολύ υψηλό ρυθμό (εκτός από τα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου). Το παιχνίδι των παικτών του Ολυμπιακού ‘χάλασε’ και φαινόταν ότι είχαν εγκλωβιστεί στο αμυντικό πλάνο του Δέλλα μην μπορώντας να προωθήσουν την μπάλα με κοντινές μεταβιβάσεις. Το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον ρυθμό,(καθώς η κατοχή χάνονταν σχετικά γρήγορα)και να έχουν ορθολογική ανάπτυξη, τους εμπόδισε να ανεβάσουν με αξιώσεις τους πλάγιους αμυντικούς (Σαλίνο και Μαζουακού) και να ‘πατήσουν’ την περιοχή με πολλούς παίκτες. Με τους Μανιάτη και Μιλιβόγιεβιτς σταθερούς στις θέσεις τους και τον Ντομίνγκες να κατεβαίνει επίσης χαμηλά για να υποδεχτεί, έλειψε κάθε προσπάθεια να προκληθεί αιφνιδιασμός στην ΑΕΚ με κίνηση στον χώρο από κάποιον από τους μέσους. Αποτέλεσμα ήταν η αδυναμία για δημιουργία όχι μόνο ευκαιρίας αλλά και αξιόλογης επιθετικής προσπάθειας. Οι μόνες περιπτώσεις όπου η μπάλα έφτανε στα πόδια των μέσων του Ολυμπιακού ήταν μετά από κάποια απόκρουση των αμυντικών της ΑΕΚ (2η μπαλιά).

aek - olympiakos 3

Μόνο προς το τέλος του ημιχρόνου έγιναν κάποιες συντονισμένες προσπάθειες για να μεταφερθεί η μπάλα στον Ντομίνγκες και να αναπτυχθεί η ομάδα ορθολογικά. Συγκεκριμένα ο Μιλιβόγιεβιτς κατέβηκε χαμηλά ως τρίτος κεντρικός αμυντικός και δημιούργησε κατάσταση 3 ν 2. Ο Σαλίνο προωθήθηκε δημιουργώντας χώρο για τον Ντομίνγκες που μετατοπίστηκε στα δεξιά και υποδέχτηκε χωρίς πίεση.

2o ημίχρονο: Αντιμετώπιση της πίεσης αλλά αδυναμία στην δημιουργία ευκαιριών

Ο Περέιρα βλέποντας την αδυναμία της ομάδας του να απειλήσει επιθετικά με τον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού κατά το 1ο ημίχρονο, έδωσε εντολή να ξεκινήσει η ανάπτυξη από την άμυνα με χαμηλά την μπάλα. Για το σκοπό αυτό οι ερυθρόλευκοι μετέτρεπαν προσωρινά τον σχηματισμό σε 3-4-3 με τον Μιλιβόγιεβιτς τρίτο κεντρικό αμυντικό. Ο σχηματισμός αυτός σε συνδυασμό με την κούραση των Αραβίδη και Μάνταλου έδωσε την δυνατότητα στους τρεις στόπερ να εκμεταλλευτούν τους διαθέσιμους χώρους, να προωθηθούν με την μπάλα και να μεταβιβάζουν χαμηλά και χωρίς πίεση σε κάποιον από τους μέσους ή τους επιθετικούς.

aek - olympiakos 4

 

Η τακτική αυτή έδωσε στον Ολυμπιακό μέτρα στο γήπεδο αλλά όχι και ουσία, αφού αδυνατούσε πάλι να δημιουργήσει ευκαιρίες. Στην φάση της άμυνας η πίεση δεν αυξήθηκε και η ένωση μπορούσε πάλι να έχει διαστήματα κατοχής και να ανακόπτει έτσι κάθε προσπάθεια επιβολής του ρυθμού από τον Ολυμπιακό.

Ο Περέιρα διαπίστωσε ότι οι παίκτες του δεν πατάνε περιοχή ενώ δεν μπορούσε να ασκήσει και αποτελεσματικά πίεση στους μέσους της ΑΕΚ. Μετέτρεψε λοιπόν τον σχηματισμό σε 4-3-3 περνώντας τον Φορτούνη δίπλα στον Ντομίνγκες με εντολή να βρίσκονται κοντά σε Ανάκογλου και Γιόχανσον στην φάση της άμυνας.

aek - olympiakos 5

 

Από την πλευρά της η ΑΕΚ, καθώς η πίεση μπροστά δεν επέδιδε πια, υιοθέτησε μια πιο παθητική στάση. Διατήρησε τις δυο τετράδες της (αμυντικούς και μέσους) πίσω από την μπάλα και έκλεισε τους διαδρόμους στον άξονα ενώ οι πλάγιοι μέσοι έδιναν τις περισσότερες φορές βοήθεια στους πλάγιους αμυντικούς αποτρέποντας πιθανούς κινδύνους. Ο Δέλλας μετά την αναγκαστική αλλαγή του Μάνταλου γύρισε τον σχηματισμό σε 4-2-3-1 βάζοντας τον Μπαρμπόσα σε θέση επιθετικού μέσου προσπαθώντας να ελέγξει το κέντρο δημιουργώνταςισαριθμία 3 ν 3.

 aek - olympiakos 6

 

Στην συνέχεια δε, καθώς οι παίκτες του είχαν υποχωρήσει αρκετά (παθητικό παιχνίδι) το μετέτρεψε σε 4-3-3 ώστε να ανεβάσει την πίεση ψηλότερα και να απομακρύνει τον Ολυμπιακό από τα καρέ του.

 aek - olympiakos 7

 

Καθοριστικό ρόλο στον αγώνα θα μπορούσε να παίξει αυτό που αποτέλεσε όπλο για την ένωση μέχρι τότε. Η κυκλοφορία της μπάλας δηλαδή, που έσπαγε τον ρυθμό του αντιπάλου σε συνδυασμό με την διατήρηση της αμυντικής ισορροπίας. Οι παίκτες της ένωσης υπέπεσαν σε συνεχόμενα λάθη που έδωσαν την ευκαιρία για θετική μετάβαση στον Ολυμπιακό. Στην προειδοποιητική βολή, την ευκαιρία του Ντοσεβί και πρώτη ουσιαστικά αξιόλογη φάση στο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, η ένωση βρέθηκε εκτεθειμένη σε διαγώνια μεταβίβαση στην αδύνατη πλευρά μέσα στην περιοχή σε δευτερεύον αιφνιδιασμό, με τον Λαμπρόπουλο εκτός περιοχής και τον Πλατέλλα κεντρικό αμυντικό. Το παιχνίδι κρίθηκε όμως σε μια δεύτερη ολιγωρία σε μια παρόμοια με την προηγούμενη φάση. Η μπάλα κατευθύνθηκε στην αδύνατη πλευρά στην πλάτη της ένωσης όπου Αραβίδης και Σοϊλεδης δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν.

Συμπέρασμα: Η ΑΕΚ έπαιξε ως ίσος προς ίσο τον Ολυμπιακό και απέδειξε ότι θα μπορούσε να είναι από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στην superleague. Το αγωνιστικό πλάνο ακολουθήθηκε πιστά ενώ θετική ήταν και η αντίδραση όταν αυτό δεν απέδιδε πια. Πολύ σημαντικό στοιχείο για την ένωση είναι ότι δεν αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό με κλεφτοπόλεμο αλλά προσπάθησε να επιβάλει το δικό της παιχνίδι, κάτι που δείχνει ότι παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται μια κατηγορία πιο κάτω διατήρησε την ταυτότητα μεγάλης ομάδας.Ο Ολυμπιακός από την μεριά τουέμεινε για πολύ ώρα εγκλωβισμένος στην αμυντική προσέγγιση της ΑΕΚ, ενώ όταν κατάφερε να ανταπεξέλθει, κρατήθηκε μακριά από την δημιουργία αξιόλογων επιθετικών προσπαθειών μη πείθοντας γιαένα ακόμη παιχνίδι με την απόδοσή του.

Last Updated on Thursday, 12 March 2015 18:32

3D-logofacebook-logo1youtube-icon TwitterButton

Buy our Soccer Books!

Tactics Manager Software

    

Soccer Coaching Software to Create your own Professional Looking Training Drills, Tactics, Formations and Sessions

Free business joomla templates